Védőoltások: kutya oltás, macska oltás

A kutyák és a macskák körében is nagyon elterjedtek a különböző vírusok vagy baktériumok által okozott fertőző betegségek.

Az időben beadott vakcinával megelőzhetjük, hogy kedvencünk megkapjon valamilyen súlyos, esetenként végzetes kimenetelű betegséget.

A védőoltásban részesítés fontos, hiszen a megbetegedett állatot nem, vagy csak költséges és hosszadalmas módon lehet gyógykezelni, meggyógyítani. A kezelés pozitív kimenetele nem garantálható, hiszen ahogyan az embereknél, az állatoknál is sok tényező befolyásolja a felépülést. Ha az állat túl is éli a betegséget, gyakran maradandó egészségkárosodást szenved. Néhány betegség ráadásul az emberre is veszélyes lehet. A védőoltásokkal való megelőzés az egyetlen módszer, amely biztonságot nyújthat embernek és állatnak egyaránt.

Kutya oltás megelőzi

- parvovírusos bélgyulladás elleni vakcina - évente emlékeztető oltás szükséges
- veszettség elleni vakcina - évente kötelező
- kombinált oltás (parvo, szopornyica, leptospirozis, kennel köhögés, fertőző májgyulladás ellen) – évente emlékeztető oltás szükséges
- nagy kombinált (kombinált+veszettség elleni vakcina) – évente emlékeztető oltás szükséges

Kölyökkutyák oltási programja

- 6-8 hetes kor között 1. Parvo elleni védőoltás
- 8-10 hetes kor között 2. Parvo elleni védőoltás
- 12 hetes korban 1. kombinált vakcina
- 14 hetes korban 2. kombinált vakcina
- 16 hetes korban a kötelező veszettségoltás
- 10 hónapos korig a veszettség oltás ismétlése

Ezt követően évente emlékeztető oltás szükséges (javasolt a nagy kombinált, mely minden felsorolt fertőző betegséggel szemben védettséget ad).

Szeretném megvédeni a kutyámat, ezért már most időpontot foglalok: http://ebcenter.hu/idopontfoglalas

Most még nem esedékes az oltás, de szeretnék részt venni a törzsvásárlói kedvezmény programban, szükségem van az állattartással kapcsolatos hasznos informácókra ezért regisztrálok: www.ebcenter.hu/regisztracio

 

Macska oltás megelőzi

Magyarországon a macskáknak nincs kötelező védőoltása, ennek ellenére minden az állatát szerető, gondoskodó gazdinak ajánljuk az oltások beadását, hiszen főként kijáró cicáknál a fertőződés szinte elkerülhetetlen.

- Kombinált védőoltás (panleukopenia, macskák rhinotracheitise, calicivírusos macskanátha ellen nyújt védelmet)
- Leukózis elleni vakcina
- Veszettségoltás

Kölyökmacskák oltása

- 8 hetes korban 1. kombinált vakcina
- 10 hetes korban 2. kombinált vakcina
- 14 hetesen veszettség
- 18 hetesen leukózis elleni vakcina.

Ezt követően évente egy alkalommal az oltásokat szükséges ismételni.

Szeretném megvédeni a cicámat, ezért már most időpontot foglalok: www.ebcenter.hu/idopontfoglalas

Most még nem esedékes az oltás, de szeretnék részt venni a törzsvásárlói kedvezmény programban, szükségem van az állattartással kapcsolatos hasznos informácókra ezért regisztrálok: www.ebcenter.hu/regisztracio

Az oltási reakciók

Ritkák és általában enyhe lefolyásúak. Ajánlott előre tájékoztatni az állatorvost, ha korábban ilyen reakció már előfordult, mert ilyenkor a védőoltással egy időben végzett megelőző kezeléssel a mellékhatás kockázata csökkenthető.

Tünetek

- viszketés, érzékenység a vakcina beadásának helyén
- kicsi, tömött, nem fájdalmas duzzanat
- a pofa és a szemhéjak vizenyős duzzanata
- csökkent étvágy és aktivitás
- enyhe láz

Néhány esetben súlyosabb, általában allergiás reakció alakulhat ki, mely az oltás beadását követő néhány percen, esetleg órán belül jelentkeznek. Minden mellékhatást azonnal kezelni kell, a súlyosabb szövődmények kialakulásának elkerülése végett.

Az esetleges védőoltási reakciók miatt nem indokolt a vakcinázás elhagyása. Bizonyított tény, hogy azon kutyák, melyek rendszeres oltásban részesülnek, lényegesen tovább élnek, mint amelyeket nem vagy csak rendszertelenül oltatnak.

Az oltást megelőző vizsgálat legalább olyan fontos, mint maga a védőoltás, ezért nem ajánlott utcai tömeges védőoltásra vinni a kutyát.

Ne feledje! A megelőzés mindig olcsóbb, mint a hosszadalmas, költséges kezelés.

Az oltások beadása csekély, azok elmaradása azonban súlyos kockázatokkal jár (a nagy kombinált oltás évente egyszeri beadása valamennyi bemutatott fertőző betegséggel szemben védettséget ad).

Szeretném megvédeni a kedvencemet, ezért már most időpontot foglalok: www.ebcenter.hu/idopontfoglalas

Most még nem esedékes az oltás, de szeretnék részt venni a törzsvásárlói kedvezmény programban és szükségem van az állattartással kapcsolatos ingyenes hasznos informácókra ezért regisztrálok: www.ebcenter.hu/regisztracio

Kérlek, ne felejtsd el lájkolni a rendelőnket!

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.