Macska ivartalanítás tudnivalói

Nőstény és kandúr macskák esetében is 6 hónapos kor után számíthatunk arra, hogy kialakul az ivarérettség.

A nőstények tüzelni kezdenek és a kandúrok is elkezdik az ivari tevékenységre jellemző viselkedésformák kialakítását.

Macskáknál az ivarérettség bekövetkezése illetve maga az ivari tevékenység elsősorban a viselkedés megváltozásával jár együtt, így nőstények dörgölőznek, hangosan nyávognak tüzelés alatt, a kandúrok pedig vizelettel jelölgetni kezdik területüket és verekednek más macskákkal, valamint folyamatosan elkóborolnak a háztól.

A macska igen szapora állat, nem él helyhez kötött életmódot, így sokszor már csak azt vesszük észre, hogy 6-8 kismacskát leellett a kertünkbe.

Időpontot itt foglalalhat: http://www.ebcenter.hu/idopontfoglalas

A nőstény macska ivartalanítása

A nőstény macska a kutyával ellentétben kora tavasztól késő őszig 2-3 hetente folyamatosan ivarzik, így szinte bármikor alkalmas a párzásra.

A közhiedelemmel ellentétben a macskák nagy része már szoptatás alatt is újra vemhesülni képes, ezért mire az előző kölykök leválasztásra kerülnek, már „kész” is a következő alom. Így egy év alatt akár több tucat macskával is gyarapodhatunk.  Ez sok gondot okoz mind állategészségügyi, mind közegészségügyi, mind anyagi szempontból.

Macskáknál az ivartalanítás a legegyszerűbb, már rövidtávon is a legolcsóbb és végleges megoldása ennek a problémának.

Nőstény macskák ivartalanítása a hasüreg megnyitásával járó komolyabb műtét, de a macskák jól tűrik mind a beavatkozást, mind az utána levő lábadozási időszakot is.

Az ivartalanításnak egyéb jótékony hatásai is vannak. Így az állat nyugodtabb, „otthonülősebb” lesz, kevéssé lesz kitéve más macskáktól elkapható fertőző betegségeknek. Bizonyítottan tovább élnek az ivartalanított macskák valamint rájuk az elhízás sem jellemző.

A kandúrok ivartalanítása

Az ivarérett kandúrok szinte egész évben elmászkálnak otthonról, ezért gyakran üti el őket autó, folyamatosan harci sérüléseket szereznek, különböző méreganyagokat vehetnek fel.

Más macskákkal verekednek és ezáltal egész sor nem gyógyítható fertőző betegséget kaphatnak el. Ilyenek például a macska-AIDS (FIV), a fertőző hashártyagyulladás, a macskaleukózis (FeLV).

Ezek a problémák az ivartalanítással megelőzhetőek.

A kandúr macska ivartalanítása viszonylag rövid és egyszerű beavatkozás, az állatok jól tűrik.  Nincs varrott seb, így nincs varratszedés sem.

Kedvencünk nyugodtabb, egészségesebb és hosszabb élettartamú lesz.

Rikán előfordulhat fokozottabb húgykőképződés, az erre egyébként is hajlamosabb egyedeknél, azonban ennek veszélye össze sem hasonlítható azokkal a problémákkal, amikkel egy ivarilag  aktív kandúrnak kell szembenéznie!

Tehát a macskák ivartalanítását mindenképpen ajánljuk! 

A beavatkozással sok további költségtől és kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat és kedvenceinket!

Foglaljon időpontot online most: http://www.ebcenter.hu/idopontfoglalas

Kérlek, ne felejtsd el lájkolni a rendelőnket!

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.