Kutyák csípőízületi diszpláziája

A csípőízületi diszplázia ( CSD ) az egyik leggyakoribb mozgásszervi betegség a kutyák között, főképp a nagytestű fajtáknál alakul ki ( német juhász, labrador, rottweiler ).

A CSD genetikai eredetű elváltozás, a csípőízületet alkotó combcsont fejének és a csípőcsont vápájának anatómiai rendellenességéből adódik. E rendellenesség az állat élete folyamán fájdalommal járó degeneratív izületi elváltozásokat okoz. 

A betegség kifejlődésére, súlyosságára az állat táplálása is lényeges hatással van, főleg fiatal korban.

A tenyészetekben évtizedek óta erőfeszítéseket tesznek a betegség felszámolására a genetikailag terhelt állatok tenyésztésből való kizárásával, azonban ez nem oldotta meg a problémát, mivel a betegség korai felismerése nehéz és megfelelő táplálással a genetikailag terhelt állatoknál is csökkenthető annak előfordulása.

A CSD közvetlenül a megszületés után nem állapítható meg, első tünetei általában 4-12 hónapos kor között jelentkeznek, de előfordulhat, hogy 2 éves kor előtt sem alakulnak ki röntgenvizsgálattal felismerhető elváltozások.

Ha a betegség már kialakult, meggyógyítására kevés az esély és a műtéti beavatkozások eredménye is kétséges. Gyógyszeres kezeléssel a fájdalom csillapítására, a betegség súlyosbodásának lassítására van lehetőség.

Fontos az állat mozgásának korlátozása, lépcsőn való rendszeres járkálásának kiküszöbölése.

Genetikailag terhelt állat esetében a betegség kialakulása ellen leghatékonyabban a fiatal kutyák megfelelő táplálásával védekezhetünk.

Ha kutyánkat visszafogottan tápláljuk (energia, fehérje) és ezzel megakadályozzuk túlzottan gyors növekedését, a CSD kialakulásának lehetőségét nagymértékben csökkenthetjük. Felnőtt kutyák esetében fontos a túltápláltság megakadályozása.

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.