Külső élősködők elleni védekezés

Kutyák és macskák leggyakrabban előforduló külső parazitái a következők: bolha, kullancs, szőrtüszőatka, rühatka, szőrtetvek, vérszívótetvek.

Ezen élősködők elleni védekezés is fontos részét képezi állataink egészség megóvási programjának.

Bolhásság

Kutyák és macskák esetében is a legelterjedtebb élősködők a bolhák, melyek szinte mindenütt megtalálhatóak az állat környezetében.

Nagy mennyiségű bolha jelentős vérszívással is károsítja a gazdaszervezetet, az állat komfortérzetét rontja, ezen kívül a legkülönfélébb bőrbetegségeket okozhatja. A bolha a nyálára allergiás kutya bőrén nehezen gyógyuló ekcémát és gennyes bőrgyulladást idéz elő, macskán pedig egész testre kiterjedő szőrhullást okoz. Ezen kívül a bolhák köztigazdái egyes galandférgeknek is.

A bolhák elleni védekezés legjobb módja a megelőzés. Fontos, hogy az állat rendszeres kezelésén kívül annak környezetét is mentesítsük akár a kertben vagy a lakásban tartjuk kedvencünket.

Kullancsosság

Kullancsokra főleg erdei séták alkalmával számíthatunk, de egyre gyakrabban a kertben is felbukkannak ezek a vérszívó ízeltlábúak.

Vérszívás közben különféle kórokozókkal fertőzhetik állatainkat, melyek közül a legfontosabb a Lyme-kór és a Babeziózis, melyek életveszélyes betegségek a kutyára nézve, ezért itt különös jelentőséggel bír a kullancsok vérszívásának megelőzése, melyhez különböző készítmények állanak rendelkezésre. Az állat bőrébe befúródott kullancsot minél előbb távolítsuk el. A Lyme-kórt védőoltással is megelőzhetjük. 

Szőrtüszőatka kór

A szőrtüszőatkák kutyák és macskák szőrtüszőiben, normál esetben is megtalálhatóak és az állat ellenálló képességének csökkenésekor (más betegség, alultápláltság, bélférgesség stb.) okozhatnak betegséget, macskáknál inkább helyi formában, kutyáknál sokszor az egész testre kiterjedő gennyes bőrgyulladást idézve elő.

Ennél a betegségnél inkább a gyógyításra, mint a megelőzésre van lehetőség.

Rühösség, tetvesség

Ezen bántalmak viszonylag ritkán fordulnak elő és az általános higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek. Kezelésükre a bolhák ellen is használt gyógyszerek alkalmasak.

A külső élősködők ellen alkalmazott szerek is vényköteles gyógyszerek, melyek közül több az emberre is mérgező. Használatuk módjáról kérjen felvilágosítást állatorvosától!

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.