Kullancsok által terjesztett betegségek kutyákban

 

 

A kullancsok által terjesztett két legfontosabb betegség, melyek előfordulására környékünkön számítani lehet, a babéziózis és a Lyme-kór.

 

 

Babéziózis:

 

A betegséget egy egysejtű parazita (Babesia canis) okozza, mely a vörösvérsejteket támadja meg. A kullancs vérszívás közben juttatja be a kórokozót az állatba, mely a vérpályába jutva a vörösvérsejtekben telepszik meg és azok szétesését okozza. Lappangási idő általában 5-20 nap.

Túl heveny esetben az állat néhány óra alatt elpusztulhat. A heveny lefolyás magas lázzal, nagyfokú elesettséggel, sötét-barna vizelettel esetleg hányással jár együtt. A vörösvérsejtek szétesése miatt vérszegénység alakul ki és 1-2 napon belül az állaton a sárgaság tünetei figyelhetőek meg.

Később súlyos vese és májkárosodás, szívbelhártya gyulladás alakul ki.  A betegség idült formájára a változó láz és kondícióromlás hívhatja fel a figyelmet.

A babéziózis a tünetek ismeretében a vér mikroszkópos vizsgálatával diagnosztizálható.

 

Az időben megkezdett kezelés megvédheti az állat életét és megelőzheti a későbbi súlyos szövődményeket, ezért fontos, hogy a betegség gyanúja esetén mielőbb forduljunk állatorvoshoz.

 

 

Lyme-kór:

 

A Lyme-kórt egy baktérium okozza (Borrelia burgdorferi, mely emberben is okozza ezt a betegséget), amely szintén a kullancs vérszívásával jut be az állatba. A betegségre kezdetben a közepes mértékű láz, enyhe bágyadtság hívhatja fel a figyelmet, mely sokszor csak az egyetlen tünet. Kezelés hiányában később súlyos izületgyulladás, polyarthritis alakul ki.

A lappangási idő 1-4 hét.

 

A Lyme-kór biztos diagnózisa viszonylag nehéz, a kórelőzményi adatokból valószínűsíthető, laboratóriumi vizsgálat szükséges hozzá.

 

A betegség elején megkezdett kezeléssel jó eséllyel gyógyítható az állat, de sokszor a kór hosszú időn keresztül rejtve marad, mert bizonytalanok a tünetek és a gazdi nem tulajdonít nekik jelentőséget. A biztos védekezési mód a védőoltás beadása a kutyusnak.

 

 

Rendszeresen védekezzünk a kullancsok ellen, mert így nem csak kedvencünk, de saját egészségünket is megóvjuk!

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.