Fogkövesség okozta betegségek

A kutyák és macskák fogkövessége a gyári eleségek etetésének terjedésével egyre gyakrabban okoz problémát. Jelentősége nem elhanyagolható, mivel a fogkő okozta ínygyulladás a fogak elvesztésével is járhat, súlyosabb esetekben az állat élete is veszélybe kerülhet a következményes elváltozások miatt.

A gyári táplálékok (száraz tápok, pépes húskonzervek stb.) összetételüknél és kiszerelésüknél fogva igen alkalmasak kedvenceink rendszeres etetésére, azonban néhány kedvezőtlen hatásuk is van. Az egyik ilyen, talán legfontosabb hatás, hogy használatukkal kiesik az állatok fogazatának öntisztulási lehetősége, a fogazaton lepedékek (plakkok) képződnek, melyek kiindulópontjai a további szájüregi betegségek kialakulásának (fogkő, ínygyulladás stb.).

A kialakuló plakkokban baktériumok telepednek meg, a nyálból ásványi sók rakódnak le és megindul a fogkőképződés. A kialakult fogkövek mechanikusan is nyomják a fogínyt, mely begyullad és sorvadásnak indul. Ez a folyamat a fogak kilazulásához, majd kihullásához vezet.

Az ínygyulladás igen fájdalmas, ezért az állat a táplálékot nem jól rágja meg, nem szívesen eszik, nyálzik. Ez emésztőszervi betegségeket okoz, mely kiszáradáshoz, lesoványodáshoz vezethet. A fogkő és a gyulladt ínyfertőzési gócpont a szervezet számára, amely az állat belső szerveinek megbetegedését is okozhatja (pl. szívbelhártya gyulladás).

A fogkövesség tünetei nem mindig szembeötlőek. Először a kellemetlen szájszagra figyelhetünk fel. A fogkő a fogakon barna színű felrakódások formájában jelenik meg. Idősebb állatoknál gyakrabban találkozhatunk vele.

A fogkövesség megelőzésére kapható különböző készítmények általában megfelelő hatásúak (rágószalag, fogtisztító műcsont stb.).

A már kialakult fogköveket az állatorvos távolítja el, a meglévő ínygyulladást is kezelni szükséges.

Javasoljuk, hogy kedvence fogazatát időnként ellenőriztesse állatorvosával (pl. az évenkénti védőoltás beadásának alkalmával), így az állat fogai idősebb korára is egészségesek maradnak.

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.