Belső élősködők elleni védekezés

Kutyák és macskák belső parazitái sok problémát okozhatnak nemcsak kedvenceinknek, de nekünk, embereknek is. Ugyanis egyes belső élősködők (orsóférgek, galandférgek stb.) kifejlett alakjai vagy lárvái állatról emberre terjedve komoly betegségeket okozhatnak.

Fontos a paraziták elleni rendszeres védekezés! 

Kutyák és macskák belső élősködői

A különböző orsó-, és galandférgek petéi a környezetben nagy számban fordulnak elő (a fertőzött állatok bélsarával ürülnek), azokkal az állat bármikor fertőződhet. A bélféreggel fertőzött kutyák és macskák immunrendszere legyengül, fejlődési erélyük csökken, az orsóférgek lárvái a belső szervekben (tüdő, máj) maradandó károsodást okoznak. Az embert megfertőzve a vándorló orsóféreglárvák a belső szervek károsodását okozzák (máj, tüdő, szem; főleg a kisgyerekek veszélyeztetettek), egyes galandférgek esetében életveszélyes elváltozások alakulnak ki.

Védekezési program

Kölyökkutyákat, kismacskákat 2-4 hetes kortól fél éves korukig havi rendszerességgel kell féregteleníteni.
Felnőtt állatokat  3 havonta célszerű kezelni, mivel a rendelkezésre álló gyógyszerek csak a kifejlett férgeket hajtják ki, az újrafertőződést nem akadályozzák meg .  A 3 havonta történő kezeléssel folyamatos féregmentesség érhető el.
Vemhes állatokban a féreglárvák átmennek a magzatokba is, ezért a vemhes állatok kezelésére is fokozott figyelmet kell szentelni.

Belső élősködők elleni gyógyszerek

Fontos, hogy galandférgekre is ható széles hatásspektrumú gyógyszert alkalmazzunk. Az embergyógyászatban használt szerek az állatok megfelelő féregtelenítésére nem alkalmasak, erre a célra megfelelő állatgyógyászati készítmények állnak rendelkezésre.

A parazita ellenes szerek vényköteles gyógyszerek, ezért minden esetben kérje ki állatorvosa tanácsát!

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.