A macskák betegségei - Macska leukózisa

(leukémiája)

A macskaleukózis világszerte elterjedt vírusos betegség, mely macskák között fordul elő, más fajú állatokban nem telepszik meg.

Tünetek

A betegség a nyirokszövetek, nyirokszervek elváltozásával és daganatképződéssel jár együtt. Klinikailag tünetmentes, vírusürítő macska lényegesen több van, mint amelyik a tüneteket is mutatja. A betegségre bármelykorú és fajájú macska fogékony, de klinikai tünetek általában a 2-4 éves macskákban jelennek meg.A betegség során az állat fokozatosan lesoványodik, nyirokcsomói megnagyobbodnak, vérszegénység, étvágytalanság, veseproblémák alakulnak ki. A belső szervek daganatosan elfajulnak.

A fertőzés forrása

A vírus a macskák érintkezésével, főleg nyállal és orrváladékkal terjed, de a magzatokba is átjuthat.

Kezelés

A betegség kórjóslata nagyon kedvezőtlen, az esetek döntő többségében elhullással végződik. Az állatorvos csak tüneti terápiát tud alkalmazni, mely az állapot romlását valamelyest lassíthatja.

Megelőzés

A betegséggel szembeni igazán eredményes védekezés az évenkénti védőoltás beadása. Főleg a kijáró a macskák vannak kitéve a fertőződés veszélyének és a macskaleukózis gyakran társul egyéb súlyos betegségekkel, mint pl. a macska-AIDS (FIV) és a fertőző hashártyagyulladás (FIP).

Mindenképpen fontosnak tartjuk a betegséggel szembeni évenkénti védőoltást, mert a betegséget sokkal könnyebb és olcsóbb megelőzni, mint gyógyítani.

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.