A macska egészségvédelme

A macskatartás, akárcsak a kutyatartás, az utóbbi időben szembetűnő változáson esett át. Kedvenc állataink sokszor családtagként élnek mellettünk, ezért a korábban megszokottnál talán több figyelmet érdemelnek, hiszen az emberhez hasonlóan megbetegedhetnek és megöregednek.

Ezen kívül a helytelen tartás következtében az ember is különféle betegségeket kaphat el tőlük. Az alábbiakban a macskatartással kapcsolatos legfontosabb állat-, és közegészségügyi ismereteket szeretnénk közre adni.

A felnőtt és kölyökmacskákkal kapcsolatos teendők

Az ajándékba kapott vagy vásárolt kölyökmacskát azonnal féregtelenítsük és bolhátlanítsuk. Ha fajtatiszta cicát vásárolunk, törekedjünk arra, hogy a tenyészet, melyből származik leukózistól és fertőző hashártyagyulladástól mentes legyen.

A kiscicát 8 hetes korában vigyük állatorvoshoz, ahol megkapja első védőoltását, amit 3-4 hét múlva meg kell ismételni.

A felnőtt állatokat évente egyszer kell emlékeztető oltásban részesíteni. Fontos a macskák rendszeres féregtelenítése (évente 3-4 –szer), hiszen a féreggel fertőzött macska az embert is megfertőzheti és ez kisgyermekeknél komolyabb bajt is okozhat.

Rendszeresen védjük kedvencünket a külső élősködőktől is! A bolha sok esetben ekcémát okoz.

A macska fertőző betegségei

A legtöbb fertőző betegség olyon tünetekben nyilvánul meg, melyek a gazda számára is szembeötlőek. Ilyen általános tünetek a levertség, étvágytalanság, tüsszögés, hasmenés, duzzadt kötőhártyák, lesoványodás stb. Ha macskánkon ilyen tüneteket észlelünk, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

A legelterjedtebb betegségek a fertőző gyomor-, és bélgyulladás vírusos légzőszervi betegségek és a clamidiosis. Ezekben pusztul el a legtöbb macska. Mivel vírusos bántalmakról van szó, legbiztosabb védekezés a védőoltás.

A macskaleukózis, mely az utóbbi időben elterjedőben van, egy idült lefolyású vírusos betegség. A vírust fertőzött macskák terjesztik. A betegség a nyirokcsomók elváltozásával kezdődik, majd egyéb belső szervekben is daganatok alakulnak ki. A betegség emberre nem terjed, de a macskák szempontjából gyógyíthatatlan. Egyetlen védekezési lehetőség a védőoltás.

Két gyógyíthatatlan, szintén idült betegség a vírusos eredetű fertőző hashártyagyulladás (FIP) és a szintén vírusos eredetű immunhiányos betegség (FIV v. macska AIDS), melyek főleg a kijáró, verekedő macskákat betegítik meg.

A legveszedelmesebb gyógyíthatatlan betegség a veszettség. A veszettség vírusa fertőzött állatok harapásával (nyálával) terjed állatra és emberre egyaránt.

A macskák igen veszélyeztetettek e betegség szempontjából, hiszen sokszor elkóborolnak és nem részesülnek rendszeres védőoltásban. A macskák veszettség elleni oltása ugyan nem kötelező, de kijáró cicák esetében mindenképpen javasoljuk!

A macskák táplálásának alapelvei

A macska alapvetően húsevő állat, ezért a lakásban tartott macska táplálásakor figyelembe kell venni a macskák viszonylag magas fehérje igényét. A házimacskák közül többen szabadon csavarognak és közben kis vadon élő állatokat (pl. egereket) zsákmányolnak, ami igen jó táplálékforrás.

A vadászösztön éheztetéssel való fokozása nem jó, mert a kóborlással sok veszélynek tesszük ki kedvencünket (kórokozók, mérgek stb. felvétele). A macska igen gyorsan hozzá szokik egyes táplálékokhoz, így más táplálékot elutasít, ezért ajánlatos, hogy kölyökkorában több féle táplálékot kapjon. Csak így lehet elejét venni, hogy macskáink speciális ételekhez (máj, meghatározott hús vagy belsőség) ragaszkodjanak. A kizárólagos máj vagy pl. párizsi evés hosszabb távon súlyos, gyógyíthatatlan anyagforgalmi betegségeket okoz.

A macskáknak szükségük van a hús állati eredetű zsírjára, a zsírszükségletet nem lehet csupán növényi olajjal kielégíteni. A napi élelemadagnak legalább a fele hús legyen. A tejet nem minden macska szereti, nagy tejcukor tartalma hasmenést okozhat. A macskának ugyanúgy, mint a kutyának következetesen betartott táplálkozási időre van szüksége.

Egészséges felnőtt macskát naponta egyszer, azonos időben etessük. Vannak élénkebb anyagcseréjű állatok, melyeket naponta többször kell étellel kínálni.

Ősszel, a télre való felkészülés idején szintén növekszik a cicák táplálékfogyasztása. Friss víz mindig legyen előtte. Kölyköket és szoptatós macskákat naponta 3-4 alkalommal kínáljuk étellel. Húst csak főzött állapotban etessünk!

Macskák táplálására alkalmasak a különböző macskatápok és konzervek is, azonban ezek tartós etetése elősegíti a fogkőképződést és ezáltal az ínygyulladás ( „büdös száj” ) kialakulását, mely a fogak kilazulásához vezet. Ennek megelőzése érdekében gyakrabban ellenőriztessük cicánk fogait állatorvossal!

A macskatartáshoz sok örömet kívánunk!

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.