A kutyák betegségei - Veszettség

A veszettségnek elsősorban közegészségügyi jelentősége van. A legfélelmetesebb emberi betegségek egyike, mivel a kórokozó emberek halálos megbetegedését okozza, ezért az állatoktól való fertőződésüket minden módon meg kell akadályozni.

Oltással a kutya védetté tehető, saját egészségünk érdekében a vakcinát kötelező évente az állatnak beadatni!

Tünetek

A lappangási idő néhány naptól több hónapig (sőt volt már, hogy 7 évig) is terjedhet, de általában 2-8 hétre tehető. A fertőzőképesség a tüneteket megelőzően 10 napon belül és a betegség teljes ideje alatt fennáll. Általánosságban elmondható, hogy a betegség magatartásváltozással jár együtt, az addig vadállat megszelídül, a házi állat pedig megvadul.

A kutyákon a „szabályos” lefolyású betegség esetében 3 szakaszt különböztethetünk meg:

Az első szakaszban, mely kb. fél-3 napig tart az állat viselkedése megváltozik (ennek mértéke különböző lehet). Az élénk, játékos kutyus csendesebb, kedvetlenebb lesz. A korábban nyugodt kutya ingerlékennyé, támadóvá válhat. A megszokott táplálékot visszautasítja, de emészthetetlen, esetleg undorító dolgokat mohón felfal. A harapás, marás helyét nyalogatja, rágja, marcangolja.

A második szakasz 1-2 napig tart. Ekkor az állat sokkal nyugtalanabb, idegesebb, ami a dühöngésig fokozódhat. A kutya széttépi az útjába kerülő tárgyakat, támad, a lánctól mindenáron próbál megszabadulni, a ketrecből kijutni. Ebben a szakaszban már mutatkoznak a különböző bénulások: a szemizom bénulása miatt kancsalság, a garatizom bénulása kapcsán nyelési nehézségek jelentkeznek. Később a nyelés teljesen megszűnik, ezért a táplálékot és az ivóvizet is visszautasítja. A gégeizmok bénulása miatt az ugatása megváltozik, rekedté vagy vinnyogóvá válik. Nyálát sem tudja lenyelni, a nyelvizmok bénulása miatt bőséges nyálcsorgás figyelhető meg („Habzik a szája”).

A harmadik szakaszra már a teljes tompultság és a bénulások fokozódása a jellemző. A száj nyitott, az állkapocs lóg, a bénult nyelv előesik, majd a bénulások átterjednek a törzs és a végtagok izmaira is, végül az állat teljes mozdulatlanságra ítélve a betegség 5-8, ritkábban a 12-15. napján lesoványodva, a lélegző izmok bénulása miatt elpusztul. A lakásban tartott vagy idomított kutyák egy részénél a második, dühöngő szakasz kimarad, a tompult, kedvetlen állatokon a bénulásos tünetek jelentkeznek, majd a betegség 4-5. napján elpusztulnak. Ezt hívjuk „csendes veszettségnek”.

A fertőzés forrása

A betegség fő terjesztője a vörös róka, de az erdei vadaktól a macskákra is átterjedhet a betegség, sőt denevérek is terjeszthetik. Elsődleges forrása a veszett állat harapása, mivel a vírus testváladékkal, elsősorban nyállal terjed. A harapott sebből a nyállal odakerült vírus a gerincvelőn keresztül az agyvelőbe jutva a szürkeállományban gócos elváltozásokat okoz, majd a nyállal tovább fertőzi környezetét. Évente még mindig 15 000-18 000 megbetegedést regisztrálnak a világon, Kelet- és Közép-Európa országaiban több ezerre tehető a veszett rókák száma. A veszettség kimutatásához az agy szövettani, laboratóriumi vizsgálatára van szükség.

Kezelés

A veszettség gyanús sérülést gyorsan jelenteni kell a járványügyi szervek felé, hogy ez által az életmentő védőoltást mihamarabb be lehessen adni. Amennyiben a védőoltás időben, megfelelő módon és dózisban kerül alkalmazásra, a betegség nem fejlődik ki. Ez általában 7 alkalommal, a has bőre alá adott injekciósorozattal lehetséges. Kezelés hiányában, az első tünetek megjelenése után a betegség által okozott halálozási arány 100%.

Veszettség oltás a megelőzésért

A kutyákat az évente megismételt vakcinázás megvédi a fertőzéstől.
Ha egy vadonélő állat nem oltott háziállatot mart meg, a megmart állatot sajnos ki kell irtani. A kóbor ebeket be kell fogni, az elhullott rókák tetemét nem szabad kesztyű nélkül megfogni, megnyúzni, mert a fertőzés bekerülhet az emberbe. A rókaveszettség megszüntetésére szájon keresztüli vakcinázási program folyik, a vakcinát kis élelmiszercsomagokban repülőről dobják le a kijelölt területekre. Jelenleg sem nálunk, sem a környező országokban nincs teljes mentesség!

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.