A kutyák betegségei - Szopornyica

A szopornyica az egyik legismertebb és legrettegettebb, a kutyákat sújtó fertőző betegség. A kutya bármikor megkaphatja a betegséget. Ha a betegség kifejlődött, a kutya az esetek többségében menthetetlen, de ha mégis túlélné, komoly szövődmények maradnak vissza. Emberre és macskára nem veszélyes a betegség.

A fertőzés védőoltással megelőzhető!

Tünetek

A szopornyica lappangási ideje 3-7 nap, lefolyásában 3 szakaszt különböztetünk meg.

Az első szakaszban a kutyánál magas láz tapasztalható, melyet 2-3 napos lázmentes nap követhet, azután az állat ismét belázasodik.

A második szakaszban a legyengült szervezetet egyéb kórokozók is megtámadják, jellemző tünet a gennyes kötőhártya és orrgyulladás (gennyes orrfolyás) valamint a heveny torok és mandulagyulladás. Súlyosabb esetekben hurutos/gennyes tüdőgyulladás is megállapítható. A gyomor és bélrendszer megbetegedése miatt ritkábban hányás, hasmenés is jelentkezhet. Egyéb tünet a bőr megvastagodása a talppárnákon és az orrtükrön valamint a fogzománc barnás elszíneződése is.

A harmadik szakaszban megjelennek az idegrendszeri tűnetek: ferde fejtartás, görcsök, remegés, fogcsattogtatás, bénulás a hátsó testtájékon, megvakulás. Ebben a szakaszban a gyógyulás esélye kb 5%, de ekkor is súlyos és végleges szövődmények maradnak hátra, mint például elbutulás, idegrángás.

A fertőzés forrása

A betegség légúton terjed, de a kutyusunk megfertőződhet orrváladék vagy vizelet révén is. A vírust a kutya belégzéssel, fertőzött tárgyak szagolgatása, nyalogatása közben kaphatja el.
Kezelés: A gyógykezelés sikerességének esélye annál nagyobb, minél előbb kezdjük azt meg.

Az első szakaszban intravénás ellenszérumot tudunk az állatnak beadni. A későbbiekben antibiotikumos kezelés, nyálkaoldók és hörgőtágítók valamint hányás és hasmenés csillapítók szükségesek, majd gyulladáscsökkentők és vitaminos kezelés következik.

Még szakszerű kezelés mellett is kétséges a kezelés pozitív kimenetele.

Megelőzés

A kölyökkutyákat addig ne vigyük utcára, ne engedjük idegen kutyák közé, amíg a kölyökkori sorozatoltásban nem részesült.

A felnőtt kutyák esetében is évente emlékeztető oltás szükséges (a nagy kombinált oltás évente egyszeri beadása valamennyi bemutatott fertőző betegséggel szemben védettséget ad)

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.