A kutyák betegségei - Parvovírusos bélgyulladás

A kutyák egyik legveszélyesebb fertőző betegsége. Kezelés nélkül az esetek nagy részében halálos kimenetelű, de szakszerű kezelés mellett sem garantálható 100%-ban a gyógyulás.

Emberre nem veszélyes, oltással a kutya védetté tehető.

Tünetek

A lappangási idő általában 2-4 nap. A betegség tünetei igen gyorsan 12-24 óra alatt alakulnak ki.

A kutyusnál ilyenkor hőemelkedés esetleg láz, bágyadtság, étvágytalanság, levertség, elesettség figyelhető meg. Nem iszik, majd 1-2 napon belül ismétlődő, csillapíthatatlan hányás jelentkezik, amelyet híg, véres, bűzös hasmenés követ.

A hányással, hasmenéssel járó folyadékvesztés miatt kiszáradás alakul ki. Ha az folyadékot és az ásványi anyagokat infúzióval nem pótoljuk, akkor az állat elpusztul.

Egyes esetekben, főleg kölyökkutyák esetében a parvovírus szívizomgyulladást, hirtelen szívhalált idéz elő.

A fertőzés forrása

Más, a betegséggel fertőzött kutyák. A beteg kutyák a bélsarukkal ürítik a vírust már a fertőzést követő 3. naptól, mely akár 20-25 napig is eltarthat. A vírus nagyon ellenálló és nagyfokú a ragályozó képessége, hosszú ideig életben marad, akár a cipőnkkel is behordhatjuk a lakásba, ezért a védettséggel nem rendelkező kutyák (különösen a kölykök) számára nagy veszélyt jelent.

Kezelés

Nagyon fontos, hogy elkerüljük a kiszáradást, mert az a kutya halálát okozza. Mivel a vírus a bélbolyhokat károsítja, mely a folyadék felszívódását segíti, ezért az állat itatása (ha egyáltalán ezt a kutya állapota lehetővé teszi) nem elégséges. Ilyenkor a vénás infúzó beadása az egyetlen módja a folyadékpótlásnak. Minél előbb kezdjük meg a kezelést, annál nagyobb a túlélés esélye.

Az infúziózás mellett szükséges a hányás csillapítása, a bélnyálkahártya bevonószeres védelme valamint a bakteriális fertőzés gyógyszeres megelőzése is.

Megelőzés

A kutyákat az évente megismételt vakcinázás megvédi a fertőzéstől.

A vakcinázott kutyától származó kölykök az anyatejjel passzív védettséget szereznek. Azonban ez csupán 8-12 hetes korukig tart, ezért szükséges többszöri oltásuk, az állatorvos által javasolt rendszerességgel és időpontokban. A kiskutyákat, amíg azok nem részesültek a kölyökkori sorozatoltásban, nem szabad utcára vinni!

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.