A kutyák betegségei - Leptospirosis

Bakteriális eredetű, világszerte elterjedt betegség, mely elsősorban a májat és a vesét teszi tönkre.  A kutya bármikor megkaphatja a betegséget. Emberre is veszélyes a betegség, így mint zoonózis is nagy a jelentősége!

A fertőzés védőoltással megelőzhető!

Tünetek

Fiatal kutyáknál a betegség levertséggel, lázzal, sárgasággal, hányással és hasmenéssel jár együtt. Előfordulhat hasi érzékenység és véres vizelet is. Kezelés nélkül legtöbbször halálos kimenetelű.
Idősebb kutyák esetében a fertőzés étvágytalansággal, hányással, fekélyes szájgyulladással jelentkezik. Legtöbbször eleinte tünetmentes, csak fokozatosan károsítja a vesét, hosszabb idő alatt súlyos veseelégtelenséget okozva.

A fertőzés forrása

A fertőzés közvetlenül a beteg állattal való találkozással is bekövetkezhet, de leginkább a vizelettel terjed valamint a patkányok és más kisrágcsálók is közvetítik.

Kezelés

A tünetek kezelése és az időben alkalmazott penicillinkúra segítheti az állatot a gyógyulásban.

Megelőzés

A kölyökkutyákat addig ne vigyük utcára, ne engedjük idegen kutyák közé, amíg a kölyökkori sorozatoltásban nem részesült. A felnőtt kutyák esetében is évente emlékeztető oltás szükséges (a nagy kombinált oltás évente egyszeri beadása valamennyi bemutatott fertőző betegséggel szemben védettséget ad)

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.