A kutyák betegségei - Kennel köhögés

(fertőző légcső és hörgőgyulladás)

A betegségnek számos fertőző oka lehet, a tünetek azonban megegyeznek. Rendszerint csoportosan tartott kutyák felső légúti bántalma, de bármely életkorban megbetegítheti az állatot.

A fertőzés védőoltással megelőzhető!

Tünetek

A kutya rendszerint láztalan, élénk, eszik, iszik, azonban erősen köhög. A köhögés lehet száraz vagy nedves, amikor az állat fehér, habos váladékot öklendez fel, amit a gazdi hányásnak gondolhat. A betegség előre haladásával enyhe láz és étvágytalanság jelentkezhet. Esetenként szövődményként tüdőgyulladás alakulhat ki vagy gennyes orrfolyás, kötőhártya gyulladás jelentkezhet.

A fertőzés forrása

A kutya társaitól kapja el a betegséget, cseppfertőzéssel, de sok vírus és baktérium légi úton is terjedhet.

Kezelés

A gyógykezelés szükséges és legtöbbször eredményes. Elsősorban a köhögés csillapítására van lehetőség illetve a komolyabb szövődmények elkerülése érdekében megelőző gyógyszeres (pl. antibiotikum) kezelés ajánlott.

Megelőzés

A kölyökkutyákat addig ne vigyük utcára, ne engedjük idegen kutyák közé, amíg a kölyökkori sorozatoltásban nem részesült. A felnőtt kutyák esetében is évente emlékeztető oltás szükséges (a nagy kombinált oltás évente egyszeri beadása valamennyi bemutatott fertőző betegséggel szemben védettséget ad)

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.