A kutyák betegségei - Fertőző májgyulladás

A gyorsan terjedő, heveny lefolyású betegség során elsősorban a máj és a vérerek károsodnak.  A kutya bármikor megkaphatja a betegséget, de leginkább az első néhány hónapban veszélyeztetett. Emberre és macskára nem veszélyes a betegség.

A fertőzés védőoltással megelőzhető!

Tünetek

A lappangási idő 2-5 nap. A kórkép igen változatok, előfordulhat tünetmentes átvészelés is. Általában magas láz, elesettség, hányás, étvágytalanság, állandó szomjúság, sárgaság tartoznak a tünetek közé. Ödéma jelentkezhet a bőr alatti kötőszövetben a fejen, nyakon és a has alján. Az agyvelő megbetegedése miatt görcsök is kialakulhatnak. Bizonyos esetekben a szem elhomályosodása, gyulladása is megfigyelhető.

A fertőzés forrása

A beteg állatok valamennyi váladékukkal, de elsősorban a vizeletükkel űritek a vírust. A kutyák közvetlen érintkezéssel, nyál és vizelet útján, de esetleg táplálék, ivóvíz és egyéb ragályfogó tárgyak közvetítésével is fertőződhetnek szájon át.

Kezelés

A félévnél fiatalabb állatok esetében még a szakszerű kezelés mellett is nagy a valószínűsége az elhullásnak. Idősebb állatok esetében a tünetek és vér és vizeletvizsgálat eredményei alapján történhet a kezelés. A tünetek csillapítása, a keringés infúziós támogatása, antibakteriális terápia alkalmazható.

Megelőzés

A kölyökkutyákat addig ne vigyük utcára, ne engedjük idegen kutyák közé, amíg a kölyökkori sorozatoltásban nem részesült. A felnőtt kutyák esetében is évente emlékeztető oltás szükséges (a nagy kombinált oltás évente egyszeri beadása valamennyi bemutatott fertőző betegséggel szemben védettséget ad)

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.