A kutya egészségvédelme

Kedvenc állataink egészségének védelme szempontjából igen fontos a betegségek megelőzése, korai felismerése, ami sokszor nem könnyű dolog.

A kutyatartás különböző feladatokkal jár együtt, melyek betartásával egészséges és hosszú életet biztosíthatunk kedvencünknek.

1. Védőoltások

Kölyökkutya vásárlásakor különös figyelemmel kell lennünk az elválasztás időpontjára. A kölyköt hathetes koránál előbb ne hozzuk el az alomból! A legjobb, ha a vásárlás időpontjában már van védőoltása, amit legalább 10-12 nappal korábban kapott. Kutyánkat 3-4 hónapos koráig, amíg az összes védőoltását meg nem kapja, lehetőleg ne engedjünk idegen ebek társaságába, ne engedjük ki az utcára, ahol a kórokozókkal találkozhat.
A kölyökkutyákat ajánlatos 6-8 hetes koruktól védőoltásban részesíteni.

A védőoltásokat a kutya 4 hónapos koráig 2-3 hetes időközökkel folyamatosan kapja a megfelelő védettség elérése céljából.

Felnőtt kutyákat évente egyszer érdemes emlékeztető kombinált és veszettség elleni oltásban részesíteni. A veszettség elleni védőoltás a kutya 3 hónapos korától kötelező!

2. Belső élősködők elleni védekezés 

Fontos a kölyökkutyák féregtelenítése, amit már az első védőoltás előtt célszerű megtenni. Ezt 4 hónapos korig többször ismételjük meg! A kutya belső élősködői
(fonál-, és galandférgek) az embert is megfertőzhetik és komoly betegségeket okozhatnak.

Felnőtt kutyánkat évente 3-4 alkalommal féregtelenítsük.

A parazita ellenes gyógyszerekről kérjen tanácsot!

3. Külső élősködők elleni védekezés

Egyes külső élősködők is kellemetlen betegségeket okozhatnak (pl.bolhaekcéma, babéziózis, Lyme-kór stb.), ezért rendszeresen védekezzünk ellenük, főleg a bolhák és kullancsok ellen. Erre a célra különböző bolha és kullancs ellenes készítmények kaphatók boltunkban (sprayk, lemosók, spot-on készítmények), melyek használatáról kérjen tanácsot!

4. A kutya táplálásának alapelvei

A kölyök és növendék kutyákat a következő rend szerint etessük:
- elválasztástól 3 hónapos korig naponta négyszer
- 3-6 hónapos kor között naponta háromszor
- 6-12 hónapos kor között naponta kétszer

A kölyökkutyák részére kb. 7-8 hónapos korukig - az intenzív fejlődés időszakában - igen fontos a vitaminok,- és ásványi anyagok rendszeres adagolása, vagy jó minőségű komplett tápok etetése. Más állatfajok, vagy emberi célra szolgáló vitamin készítmények adása nem ajánlott, sok esetben igen káros lehet.

Kölyköknél a tehéntej itatása gyakran hasmenést okoz, ezért ilyen esetben a tehéntej adását kerüljük. Nagytestű és óriás fajták növendékeit kissé visszafogottan tápláljuk, mert túlzottan gyors növekedésük maradandó ízületkárosodásokhoz vezethet.

Az egészséges, felnőtt kutyát naponta egyszer, de bőségesen etessük, mindig azonos időpontban (lehetőleg este), hogy reflexesen is felkészülhessen a táplálék befogadására. Egy etetésre annyi táplálékot adjunk, amennyit feltehetően el is fogyaszt kutyánk. A megmaradt étel a tálban megromolhat, benne kórokozók szaporodnak el, ezért azt távolítsuk el. Így azt is megelőzhetjük, hogy kutyánk válogatós legyen.
 A kutya nem kizárólagosan húsevő állat, ezért fontos, hogy növényi rostot is tartalmazzon a táplálék, ami jó hatással van az emésztésre és vitaminokat is tartalmaz. A húst és egyéb állati belsőségeket mindig megfőzve adjuk, mohó kutyának feldarabolva. Az ivóvizet mindig tisztán, külön itatóedénybe tartsuk.  Főleg nyári, meleg időszakban állandóan legyen a kutya előtt ivóvíz.

Ha kutyánk leginkább pépes ételeket eszik, melyek fogyasztása során kiesik a természetes táplálék mechanikai fogtisztító funkciója, számolni kell a fogkő és a következményes ínygyulladás kialakulásával, ami további betegségek forrása lehet. Ilyen esetben ellenőriztessük kutyánk fogait rendszeresen.

Nagytestű háziállatok (sertés, szarvasmarha), csöves csontjainak adását kerüljük, mert ezeket a kutya szétrágni nem tudja, fogait idejekorán elkoptatja velük, ami a fogak korai romlásához, rossz rágáshoz vezet.
Kényelmes és sok szempontból jó megoldás a megfelelő minőségű komplett tápok etetése.   Ez esetben figyeljünk arra, hogy kutyánk az életkorának megfelelő összetételű készítményt kapja (puppy, junior, adult, senior/kölyök, növendék, felnőtt, idős).

A korszerű, jó minőségű tápokat a kutya természetes táplálékainak beltartalma alapján készítik, ezért ezek mellett növendék korban sem szükséges egyéb kiegészítőket etetni.

© 2012 Soltész Doktor Kft. All Rights Reserved.